Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024.
Flera datum för betalning av kvarskatt
I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor ska denna vara inbetald redan den 12 februariför att undvika kostnadsränta. Kostnadsräntan börjar räknas från och med den 13 februari på den del av kvarskatten som överstiger 30 000 kronor.
Om kvarskatten understiger 30 000 kronor behöver betalningen finnas på skattekontot senast den 3 maj för att undvika kostnadsränta.
Om man inte betalar kvarskatten på förfallodagen kommer skulden att belöpa med den höga kostnadsräntan som uppgår till hela 20 procent. När den slutliga kvarskatten ska betalas beror på när man får sitt slutskattebesked. Nedan framgår tidpunkterna när betalningen ska vara gjord till skattekontot beroende på tidpunkten för slutskattebeskedet.
Tidpunkt för slutskattebeskedet:
8-12 april – för den som har godkänt sin deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april.
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 juli 2024
5-9 augusti – för den som deklarerade senast 2 maj och som inte har fått slutskattebeskedet i april eller juni.
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 november 2024
2-6 december – för den som inte har fått slutskattebeskedet tidigare eller som saknar skatteregistrering i Sverige.
Datum då pengarna ska finnas på skattekontot: 12 mars 2025
Varför kan man behöva betala in extra till skattekontot?
Det finns många olika anledningar till att man kan behöva betala in extra för att täcka upp för den slutliga skatten.
Här är exempel på situationer som kan ge kvarskatt:
• Investeringssparkonto – man betalar skatt på en schablonintäkt. Banken betalar inte in någon skatt för det.
• Vinst vid försäljning av aktier eller fonder samt fastighet respektive bostadsrätt – görs en vinst vid försäljningen ska man betala skatt på den.
• Innehav av fastighet – vid innehav av fastighet utgår fastighetsskatt eller fastighetsavgift.
• Uthyrning av bostad – en villa, bostadsrätt eller sommarstuga kan hyresintäkten beskattas, beroende på hyresintäktens storlek.
• Lön från någon som inte är huvudarbetsgivare och pensionsutbetalningar där skatteavdrag har gjorts med 30 procent.
Skatten kan beräknas med hjälp av Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt.
Sista dagen att deklarera
Inkomstdeklarationen för fysiska personer ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj, om man inte har fått anstånd att lämna in deklarationen senare. Som vanligt finns det möjlighet att få tillbaka överskjutande skatt tidigare om man lämnar in deklarationen digitalt.
Deklarationen skickas den 4-8 mars till privatpersoner som har en digital brevlåda. Om man inte har en digital brevlåda skickas pappersdeklaration ut under tidsperioden 15 mars-15 april. Om man hellre vill ha en digital deklaration behöver man skaffa en digital brevlåda senast den 3 mars.
Deklarera digitalt senast den 3 april och få tillbaka pengarna i april
Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration öppnar den 19 mars. Det är då möjligt att logga in med e-legitimation och deklarera. Vill man ha skatten tillbaka redan i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 3 april. Du får då inte ha gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen och du måste också ha anmält ett mottagarkonto för utbetalningen.
Till den som deklarerar senast den 3 maj och vars deklaration är godkänd kommer Skatteverket att betala ut skatteåterbäringen den 4-7 juni.
The post Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson! appeared first on Tidningen Konsulten.
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …