Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner.

Vi har varit vana med låga kostnadsräntor, men från och med den 1 augusti höjs räntorna på skattekontot. Den låga kostnadsräntan är 5 procent och den höga kostnadsräntan är 20 procent. Med dessa nya nivåer på räntan behöver man vara extra noggrann med att betala t.ex. kvarskatten i tid. Den höga kostnadsräntan som gäller om man inte har betalat när skatten på förfallodagen är 20 procent.

Det finns säkert många företag som drabbades hårt av coronapandemin och då sökte tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som har kvar dessa anstånd. Dessa anstånd belöper med en den lägre kostnadsräntan på 5 procent. Räntan läggs hela tiden till det belopp som man har fått anstånd för. Med en kostnadsränta på 5 procent kan det vara läge att se över om företaget har några möjligheter att betala skulden.

Varför höjs räntan igen?

Den förra höjningen av räntan på skattekontot skedde den 1 februari 2023. Nu var det alltså dags för en ny höjning. Hur kan räntan höjas så nära inpå igen? Det beror på att räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Höjningarna beror alltså på att den genomsnittliga säljräntan har höjts. Om den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar förändras under resterande del av året kan räntorna på skattekontot komma att ändras ytterligare.

De nya kostnadsräntorna

När man har ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta. Det finns två olika räntesatser för kostnadsräntan som används på skattekontot. Vilken räntesats som används beror på den underliggande transaktionen.

Den låga kostnadsräntan är 5 procent (tidigare 3,75 procent) från och med den 1 augusti. Låg kostnadsränta beräknas bland annat på belopp som

  • Skatteverket gett anstånd med att betala
  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt (gäller betalning som görs fram till förfallodagen, därefter beräknas hög ränta)
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (gäller betalning som görs fram till förfallodagen, därefter beräknas hög ränta)
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Den höga kostnadsräntan är 20 procent (tidigare 18,75 procent) från och med den 1 augusti. Hög kostnadsränta beräknas på underskott

  • där betalningen inte är gjord på förfallodagen. Ett sådant underskott kan exempelvis ha uppstått på grund av en inlämnad skattedeklaration där ingen betalning har skett, eller att man inte har betalat in den slutliga skatten på förfallodagen
  • där betalningskrav har skickats ut. Den höga kostnadsräntan beräknas fram till dess att underskottet betalas eller till den dag då beloppet överlämnas till Kronofogden.

 

Den nya intäktsräntan

Om det finns ett överskott på skattekontot får man intäktsränta. Från den 1 augusti är intäktsräntan 2,25 procent (tidigare 1,6875 procent).

The post Höjd ränta på skattekontot- igen appeared first on Tidningen Konsulten.



Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag

EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …

Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!

Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …

Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter

Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Senaste nytt